Kinkomaa

Kinkomaan kylä sijaitsee Muuramen kunnan koillisosassa. Kylä rajautuu kolmelta suunnalta Jyväskylään: pohjoisessa Keljonkankaaseen, idässä Päijänteeseen ja etelässä Säynätsaloon. Jyväskylään on matkaa noin 13, Muurameen 8 ja Säynätsaloon 3 kilometriä.

Kinkomaa on kasvava taajama

Tällä hetkellä kylässä on noin 1500 asukasta. Kylä kasvaa koko ajan, sillä uusille Ahvenlammen, Liisalan ja Vitapoliksen asemakaava-alueille rakennetaan jatkuvasti. Kinkomaan koulussa (luokat 1–6) on noin 170 oppilasta. Uusi koulurakennus valmistui ja otettiin käyttöön vuoden 2016 alussa. Kinkomaalla toimii kaksi yksityistä päiväkotia. Lisäksi Kinkomaan päiväkoti (kunnallinen) toimii koulun yhteydessä ja antaa esiopetusta. Kylän palvelut paranivat entisestään syksyllä 2016, kun Kinkomaantien ja Parantolantien risteykseen valmistui ja avattiin kokonaan uusi lähikauppa. Paikallisliikenteen bussit 16 ja 21 liikennöivät Jyväskylän, Kinkomaan, Säynätsalon ja Muuramen keskustan välillä.

Aktiivinen kyläyhdistys

Kinkomaalla toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka on kylän asukkaiden, yhdistysten ja yhteisöjen yhteistyöelin. Kyläyhdistys parantaa asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä järjestämällä erilaisia tapahtumia, talkoita ja muuta yhteishenkeä luovaa kylätoimintaa. Yhdistys kannustaa kaikkia kyläläisiä yhteistoimintaan, jolla kehitetään omaa asuinympäristöä. Yhdistys toimii asukkaiden äänitorvena ja tekee yhteistyötä Muuramen kunnan kanssa kylän asukkaiden parhaaksi. Nykyinen kyläyhdistys on perustettu vuonna 2011. Aikaisemmin se toimi vuosina 1982–2000. Kyläyhdistystoiminta on avointa, emme ylläpidä jäsenrekisteriä/ kerää jäsenmaksuja. Kaikki kinkomaalaiset ovat tervetulleita Kinkomaan kyläyhdistys ry:n vuosikokouksiin ja tapahtumiin!

Kinkomaan kylän historia

Kyläyhdistys teki syksyllä 2015 Kinkomaa tutuksi -esityksen, jossa on otteita kylän paikallishistoriasta. Esitykseen haastateltiin Antti ja Kaarina Salosta Kinkomaan tilalta. Haastattelu videoitiin Muuramen kunnan kulttuuritoimen myöntämällä avustuksella. Esitykseen voi tutustua klikkaamalla tästä. Esitys tarjoaa vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mistä Kinkomaa ja sen asuinalueet ovat saaneet nimensä?
  • Millainen Kinkomaa oli 200 vuotta sitten ja miten siitä on kasvanut nykyisenkaltainen kylä?
  • Kuka oli Urkki-kukko, jonka laulutaitoja myös presidentti Urho Kekkonen aikanaan ihasteli?
  • Mikä oli Linnunlaulu?
  • Missä sijaitsee Kinkomaan lähde?
  • Mikä oli Kinkomaan Kisa?

Ajankohtaista

Muuramen kunnan kehittämisjohtaja Julia Virtanen kertoi 30.10.2018 koululla pidetyssä tilaisuudessa Kinkomaan kehittämisen suuntaviivoista. Esitys on ladattavissa oheisesta linkistä:  Kinkomaa INFO_2018  

Huom! Osa esityksen kuvista on ehdotuksia, luonnoksia ja visioita. Lisätietoja Julia Virtanen, puh. 014 659 650, 0400 489 90, julia.virtanen(at)muurame.fi