19.11.2023
Kinkomaan kyläyhdistyksen avoin mielipide kuntalaisaloitteeseen nuorisotilan saamiseksi Kinkomaalle
Kinkomaan kyläyhdistys on aktiivinen kylän asukkaiden, yhdistysten ja yhteisöjen yhteistyöelin. Kyläyhdistys parantaa asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä järjestämällä erilaisia tapahtumia, talkoita ja muuta yhteishenkeä luovaa kylätoimintaa. Yhdistys kannustaa kaikkia kyläläisiä yhteistoimintaan, jolla kehitetään omaa asuinympäristöä.
Kyläyhdistys lausuu “Kinkomaalle nuorisotila” -kuntalaisaloitteeseen seuraavaa:
Kinkomaan kyläyhdistys kartoitti kinkomaalaisten nuorten toiveita nuorisokyselyllä keväällä 2021. Saimme vastauksia lähes sadalta nuorelta ja kyselyn myötä kyläyhdistykseen perustettiin myös nuorisojaosto. Kyselystä nousi suurimpana tarpeena tarve nuorisotilalle tai muulle yhteiselle tilalle, jossa voisi viettää aikaa kavereiden kanssa. Kyselyn johdosta ja kyläyhdistyksen painostuksesta kunta aktivoituikin järjestämään nuorisotilatoimintaa Kinkomaalle. Toiminta oli Kinkomaan koululla maanantai-iltapäivisin klo 14-19 välillä. Nuoriso oli kyselyssä toivonut toimintaa kylälle nimenomaan perjantai- ja lauantai-iltoihin eli nuorten toiveita ei tässä kokeilussa huomioitu lainkaan. Kyläyhdistys keräsi myös vapaaehtoisten nuorisotilan valvojien nimilistaa, jotta nuorisoiltoja voitaisiin järjestää nuorten toivomaan aikaan perjantai-iltaisin joka toinen viikko. Nuorisotoimesta oltiin mukana valvonnassa yhden nuoriso-ohjaajan voimin kerran kuukaudessa. Tämä kokeilu oli menestys ja jokaiseen perjantai-iltana järjestettyyn nuorisoiltaan saimme keskimäärin 40 osallistujaa joka ilta. Tilana toimi omatoimikirjaston takana sijaitseva pienryhmätila tai koulurakennuksen toisessa päädyssä sijaitseva liikuntasali. Tila on kuitenkin ongelmallinen, pienryhmätila on liian pieni ja tarjoaa hyvin rajalliset mahdollisuudet nuorten toivomaan yhdessä hengailuun. Toiminta loppui kun vapaaehtoisia valvojia iltoihin ei enää saatu kiinnitettyä ja toiminta muutenkin kaatui kokonaan kyläyhdistyksen vastuulle.
Kyläyhdistys on tehnyt suunnitelmia säännöllisen, yhteisöllisen kylätoiminnan aloittamisesta vuoden 2024 alusta vapaamuotoisilla ja ajoittain teemapuheenvuorojakin sisältävillä illoilla. Toiminnan suunnittelua on rajannut hyvin pitkälle tilat: paikkana tällä erää Kinkomaan koulun aulatilat tai luokat, sillä muuta vaihtoehtoa kylällä ei ole. Jo pelkkä koulun keittiön ja ruokasalin käyttömahdollisuus laajentaisi kyläyhdistyksen mahdollisuuksia runsaasti, mutta olemme jääneet käsitykseen, ettei keittiötiloja voi antaa kyläyhdistyksen eikä muunkaan järjestön toiminnan käyttöön. Kinkomaan kylän kokonaistilanne ja asukasmäärän lisääntyminen huomioiden tarpeemme ei siis koske vain nuorisotilaa, vaan monikäyttöisempää tilaa, jossa voisi aina järjestyä erilaista toimintaa järjestäjästä riippuen.
Olemme täysin samaa mieltä kansalaisaloitteen tekijän kanssa, nuorisotila kylälle tarvitaan. Aloitteen käsittely on tulevana tiistaina 21.11.2023 hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunnassa. Olemme perehtyneet kunnan viranhaltijoiden aloitteeseen tehtyyn vastaukseen, joka on toimitettu myös lautakunnalle. Seuraavaksi haluamme ottaa kantaa viranhaltijoiden näkemyksiin kylän arkitodellisuuden ja kokemusten kautta, joita olemme kylällä seuranneet.
“Kuntalaisaloite Kinkomaalle nuorisotila-aloitteeseen” valmistelijat Koivisto ja Solismaa toteavat seuraavaa:
Koivisto ja Solismaa:
“Kinkomaalle järjestettiin väliaikatiloissa nuorisotilatoimintaa vuonna 2017 Vitapoliksella ja vuosina 2021-2022 Kinkomaan koululla. Molemmissa kokeiluissa nuorten palaute tiloista ja toiminnasta ei ollut positiivista ja erityisesti pääkohderyhmässä (13 – 17-vuotiaat) kävijämäärät jäivät vähäisiksi. Tilannetta selvitettäessä keväällä 2022 todettiin, että pääkohderyhmän osalta samaan aikaan kinkomaalaisia kävijöitä oli enemmän Muuramen keskustan nuorisokeskuksessa, jossa on paljon avointa tilaa paljon sekä toiminnallisuutta tukevia erillistiloja, laitteita ja välineitä, kuten videotykki-/musiikkihuone, kuusi pelitietokonetta, kaksi konsolipistettä, biljardipöytä, pingispöytä, ilmakiekko, pöytäjalkapallo, oma keittiö ja rauhallisen tilan huone.”
Vuonna 2017 nuorisotilakokeilu järjestettiin Vitapoliksen päärakennuksen ylimmässä kerroksessa. Tilaan oli hankala päästä, koska päärakennuksen ulko-ovi oli kiinni, ja yhden valvojan täytyi olla ovivahtina ja valvomassa, etteivät nuoret lähde muihin tiloihin vaeltelemaan. Vuonna 2017 kinkomaalaisten nuorten ikäluokat olivat pieniä, n. 20 hlö/syntymävuosi. Toiminta ei ollut houkuttelevaa eikä tila ollut helposti saavutettavissa kaikille Kinkomaan nuorille. Vitapoliksen alueella tuohon aikaan asui vielä pitkälle pelkästään päiväkoti-ikäisiä ja alakouluikäisiä lapsia. Tilanne oli siis merkittävästi eri kuin nyt, kuusi vuotta myöhemmin.
Vuosina 2021-2022 kunnan nuorisotoimi järjesti nuorisotoimintaa Kinkomaan koululla maanantai-iltapäivisin klo 14-19, joten kellonajasta ja viikonpäivästä johtuen toiminta ei saanut suurta suosiota. Samoihin aikoihin kyläyhdistys järjesti vapaaehtoistyönä perjantai-iltaisin toimintaa koulun liikuntasalissa, ja osallistujia oli joka kerta noin 40 nuorta.
Koivisto ja Solismaa:
“Valtakunnallisesti tilanne näyttää tällä hetkellä siltä, että nuorisotilatoiminta ei yksinään vastaa nuorten vapaa-ajanvieton tarpeisiin, mikä ilmenee tilojen kävijämäärien pienenemisenä sekä toimintaan sitoutumattomuutena.
Nuorisopalveluissa on reagoitu nuorten kasvaneeseen pahoinvointiin esimerkiksi lisäämällä jalkautuvaa toimintaa ja nivelvaiheryhmille (5. – 6. luokkalaiset) suunnattua toimintaa sekä kokeilemalla erilaisia aukioloaikoja ja toimintasisältöjä. Erityisosaamista vaativaa toimintaa on kasvatettu järjestämällä harrastamisen Suomen mallin mukaisia Mun juttu Muuramessa -kerhoja myös Kinkomaalla vastaamaan nuorten vapaa-ajanviettotarpeisiin.”
Mun juttu Muuramessa on suunnattu Kinkomaalla oleville alakouluikäisille päiväsaikaan, mikä ei palvele yläkouluikäisiä ollenkaan. Nuorisotoiminnan käyttäjät olisivat yläkouluikäisiä illemmalla. Mun juttu Muuramessa on erinomaista toimintaa tietylle ikäryhmälle, mutta se ei vastaa koko nuorison kysyntään ja näkyy aikuisväestön ja nuorison kohtaamisten kitkana ja ongelmina niin kylän sosiaalisessa mediassa kuin oikeassakin elämässä. Myös Kinkomaan koulu on saanut osansa nuorison pettymyksestä ja vaikeuksista, koululla rikottiin useita ikkunoita loka-marraskuussa 2023.
Muuramen kunta on myös toistuvasti esittänyt Kinkomaan nuorisotilaratkaisuksi nuorten siirtymistä kunnan keskustan nuorisotilaan. Nuorisotila ei kuitenkaan ole helposti saavutettavissa kinkomaalaisille nuorille, bussiyhteys esim. lauantai-iltaisin Kinkomaa-Muurame välillä kulkee klo 18:06 ja seuraavan kerran vasta klo 23:32. (kuva 2.) Lisäksi linkki-bussilippu on ilta-aikaan nuorille kalliimpi kuin kouluaikana käytetty koululaislippu. Toisin sanoen Kinkomaan nuoret maksavat päästäkseen osallistumaan kunnan tarjoamaan toimintaan. Kunta ei ole ottanut aktiivista otetta neuvotella Jyväskylän liikenteen kanssa
lippuhintajoustosta muuramelaisille nuorille siitä huolimatta, että strategiana on ollut keskittää palveluita kunnan keskustaan ja samalla kaavoittaa laajoja asuinalueita 8 km päähän palveluista julkisen liikenteen onnettomien iltayhteyksien varaan. Kävellen Kinkomaalta Muurameen kuluu karttaohjelman mukaan 1h 45 min ja pyörällä 30 min. Matka on mäkinen ja talvikeleillä haastava, nuoret ovat lisäksi aikuisten tapaan mukavuudenhaluisia, joille lähipalvelut tai edes joukkoliikenneyhteydet olisivat mieluisammat.
On hienoa, että Kinkomaan kylä kasvaa ja kehittyy lähellä niin Jyväskylän kuin Muuramen palveluita ja työpaikkoja. OIemme kuitenkin huolissamme Kinkomaan kestokyvystä sen omien palveluiden osalta. Meillä on jo nyt ongelmia nuorison käyttäytymisen ja ilkivallan vuoksi eikä kunta ole suunnitelmissaan huomioinut kasvavan Kinkomaan tarpeita saada lapsille ja nuorille toimivia ratkaisuja vapaa-ajan toiminnan järjestämiseksi. Kylälle kaavoitetaan omakotitalotontteja jatkuvasti lisää ja sen myötä kylän asukasmäärä kasvaa entisestään. Usein omakotitalojen rakentajat ovat perheitä, joissa on pieniä lapsia ja tarpeet liittyvät enemmänkin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tarpeisiin. Kuitenkin jo nyt olemme huomanneet, että aika pian näistä lapsista kasvaa nuoriso (kaavio 1), joka tarvitsee ohjattua, mutta vapaamuotoista toimintaa omalla kylällä.
Tämän vuoksi pidämme hyvänä ajatuksena nuorisotilaksi ja muiden tarpeiden tilaksi yhteisöllisen tilan saamista Kinkomaalle, joka palvelisi iltaisin erityisesti nuoria. Kyläläisten yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia tukisi mahdollisuus viettää aikaa yhdessä eri ikäisten kyläläisten kesken, myös tapahtumien ja teemailtojen järjestäminen paranisi keittiöllisen tilan saamisella. Yhteisöllinen tila voisi toimia iltakahvilana nuorille, joita perinteinen nuorisotila ei enää houkuta. Kyläyhdistys pitää erittäin tärkeänä, että nuorison toiveet toiminnan sisällöstä ja ajoista huomioidaan palveluiden kehittämisessä. Yhteisöllinen tila antaisi mahdollisuuden myös järjestöjen järjestämien muille ikäryhmille suunnatun toiminnan kehittämiseen koko ajan kasvavassa kylässämme.
Sote-uudistuksen jälkeen kuntien tärkeimmäksi huomion kohteeksi nousevat asukkaista lapset, nuoret, eläkeläiset ja vanhukset. Kuntien tehtävä on tukea hyvinvointia ja elämässä pärjäämistä, kun sote-alueille siirtyivät terveydenhuoltoon liittyvät tehtävät. Nuoret ovat yksi keskeisimmistä ryhmistä, joihin Muuramen kunnankin tulee keskittyä. Kannattaa huomioida, että nuorisovaihe jättää tarkan muistijäljen nuoriin ihmisiin ja myönteinen nuoruus jättää positiivisia asenteita ja tuo mahdollisia paluumuuttajia opiskeluaikojen jälkeen. Yhteinen kylätila palvelee myös muita kunnan tärkeitä kohderyhmiä. Kylän eläkeläiset ovat esittäneet toistuvasti kysymyksiä kyläyhdistykselle yhteisen toiminnan järjestämisestä.
Kyläyhdistys vaatii, että Kinkomaan nuorisotoiminnan tarpeesta tehdään kunnollinen kartoitus, jossa huomioidaan ikäluokkien todellinen koko ja kysytään asiantuntijoiden ja nuorten mielipiteitä nuorisotilan laadusta ja käytettävyydestä. Kyläyhdistyksen toteuttamassa nuorisokyselyssä v. 2021 tärkeimpänä tarpeena nousi esiin oma tila nuorille kylän alueelle. Tilan ei tarvitse olla pramea tai sisältää uusinta tekniikkaa, tärkeintä nuorille on saada viettää ilman ulkotakkia ja palelua aikaa toistensa kanssa esimerkiksi hyvän juoman äärellä ja tehdä
omia juttujaan. Kinkomaan kyläyhdistys katsoo, että se ei ole kohtuuton vaade yhdeltä tärkeimmältä kunnan asukasryhmältä.
Lopuksi kyläyhdistys kokemuksesta toteaa, että uusien toimintamallien, kuten nuorisotilan käyttöönotto, vie aikaa. Kyläyhdistys järjesti kesällä 2022 kesäjoogaa Vitapoliksen pihalla ja kävijämäärä alkoi kolmesta kävijästä, mutta kuudennella kerralla kesän lopussa oli jo yli 10. On siis kyse mistä tahansa toiminnasta, ihmisten totuttelu ja tutustuminen vie aikaa. Ei ole relevanttia tehdä muutaman kerran kokeilua ja todeta sen jälkeen, että kysyntää ei ole. Aikuisetkaan eivät löydä ensimmäisillä kerroilla asiakkaiksi uusiin kohteisiin, miksi nuorilta odotetaan samaa? Jos kylälle saataisiin nyt päätös yhteisöllisen tilan rakentamisesta lähivuosina, sen suunnitteluun varmasti löytyy paljon aktiivisia kyläläisiä ja toimintaan sitoutuminenkin sen myötä olisi vahvempaa. Kinkomaan kyläyhdistys toivoo, että kylämme on jatkossakin houkutteleva ja turvallinen asuinympäristö kaikille.
Kinkomaan kyläyhdistyksen hallitus
Leena Turunen, puheenjohtaja
Riikka Lahtela, nuorisovastaava
Anna-Kaisa Tupala, varapuheenjohtaja
Tommi Jukarainen, rahastonhoitaja