Kinkomaa

Kinkomaan kylä sijaitsee Muuramen kunnan koillisosassa. Kylä rajautuu kolmelta suunnalta Jyväskylään: pohjoisessa Keljonkankaaseen, idässä Päijänteeseen ja etelässä Säynätsaloon. Jyväskylään on matkaa noin 13, Muurameen 8 ja Säynätsaloon 3 kilometriä.

Kinkomaa on kasvava taajama

Tällä hetkellä kylässä on noin 2000 asukasta. Kylä kasvaa koko ajan, sillä uusille Ahvenlammen, Liisalan ja Vitapoliksen asemakaava-alueille rakennetaan jatkuvasti. Kinkomaan koulussa (luokat 1–6) on noin 200 oppilasta. Uusi koulurakennus valmistui ja otettiin käyttöön vuoden 2016 alussa. Uusi laajennus on käynnissa ja sen on tarkoitus valmistua syksyllä 2021. Koulun uuteen osaan saadaan muun muassa uuden opetussuunnitelman mukaisia monikäyttöisiä ja muunneltavia oppimistiloja ja omatoimikirjasto. Koulun lisärakennus tulee alkuopetuksen käyttöön.
Lue lisää Muuramen kunnan sivuilta >>

Kinkomaalla toimii kaksi yksityistä päiväkotia. Lisäksi Kinkomaan päiväkoti (kunnallinen) toimii koulun yhteydessä ja antaa esiopetusta. Kylän palvelut paranivat entisestään syksyllä 2016, kun Kinkomaantien ja Parantolantien risteykseen valmistui ja avattiin kokonaan uusi lähikauppa.
Paikallisliikenteen bussit 16 ja 21 liikennöivät Jyväskylän, Kinkomaan, Säynätsalon ja Muuramen keskustan välillä.

Aktiivinen kyläyhdistys

Kinkomaalla toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka on kylän asukkaiden, yhdistysten ja yhteisöjen yhteistyöelin. Kyläyhdistys parantaa asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä järjestämällä erilaisia tapahtumia, talkoita ja muuta yhteishenkeä luovaa kylätoimintaa. Yhdistys kannustaa kaikkia kyläläisiä yhteistoimintaan, jolla kehitetään omaa asuinympäristöä. Yhdistys toimii asukkaiden äänitorvena ja tekee yhteistyötä Muuramen kunnan kanssa kylän asukkaiden parhaaksi. Nykyinen kyläyhdistys on perustettu vuonna 2011. Aikaisemmin se toimi vuosina 1982–2000. Kyläyhdistystoiminta on avointa, emme ylläpidä jäsenrekisteriä/ kerää jäsenmaksuja. Kaikki kinkomaalaiset ovat tervetulleita Kinkomaan kyläyhdistys ry:n vuosikokouksiin ja tapahtumiin!

Kinkomaan kylän historia

Kyläyhdistys teki syksyllä 2015 Kinkomaa tutuksi -esityksen, jossa on otteita kylän paikallishistoriasta. Esitykseen haastateltiin Antti ja Kaarina Salosta Kinkomaan tilalta. Haastattelu videoitiin Muuramen kunnan kulttuuritoimen myöntämällä avustuksella.  Esitys tarjoaa vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mistä Kinkomaa ja sen asuinalueet ovat saaneet nimensä?
  • Millainen Kinkomaa oli 200 vuotta sitten ja miten siitä on kasvanut nykyisenkaltainen kylä?
  • Kuka oli Urkki-kukko, jonka laulutaitoja myös presidentti Urho Kekkonen aikanaan ihasteli?
  • Mikä oli Linnunlaulu?
  • Missä sijaitsee Kinkomaan lähde?
  • Mikä oli Kinkomaan Kisa?

Esityksen tekijät: Mervi Leinonen, Liisa Horppila-Jämsä ja Emmi Vaajaniemi.
Videokuvaus: Henri Valkeinen.

Ajankohtaista >>