28.4.2021 päivitys artikkeliin: Rannantorpan kutojilta tärkeää asiaa Muuramen kunnalle

28.4. 2021 Muuramen kunnan vastine:

”Olemme pohtineet asiaa nyt monelta kantilta, ja päätyneet seuraavanlaiseen suunnitelmaan: Jatketaan kudontakurssia kahdessa paikassa, Franssilassa ja Rannantorpassa. Franssilassa kangaspuut voitaisiin sijoittaa alakertaan. Järjestämme syksyyn mennessä Rannantorpalle ns. kuivakäymälän, jolloin näiltäkin osin tilan käytettävyys hieman paranee. Kunta hoitaa kuivakäymälän huollon.”
Simo Oksanen, palvelujohtaja


25.3.2021

”Rannan Torpan kohtalo mietityttää meitä kutojia edelleen ja eilen illalla laadimme yhdessä seuraavan kirjelmän Muuramen kunnanvaltuustolle:”

Muuramen kunnanvaltuustolle 25.3.2021,
Muuramen Kinkomaan Rannan Torpan ja siellä kokoontuvan Jyväskylän Kansalaisopiston kudontaryhmän kohtalosta on ollut epäselvyyttä. Haluamme kudontaryhmänä tuoda esiin oman mielipiteemme ja toiveemme asiaan liittyen.


Kudontaryhmän toimiminen kyläyhteisön käyttöön tarkoitetussa historiallisessa miljöössä on mitä parhain tapa suojella ja ylläpitää idyllistä vanhaa hirsirakennusta keskellä kuplivaa, kasvavaa ja kehittyvää asuinaluetta.
Rannan Torppa, eli Rantalan talo erotettiin alun perin 1820-luvulla Kinkomaan kantatilasta (Salosesta) isännän veljelle. Itsenäinen tilansa siitä tuli 1828-29 ja myöhemmin tilasta lohkaistiin maata Keuhkoparantolan käyttöön. Päärakennuksessa asuttiin vielä 1980-luvulla, sen jälkeen se siirtyi Muuramen kunnan omistukseen, kyläyhdistyksen käyttöön ja 1990-luvun alussa kudontaryhmä muutti Torpalle toimittuaan aiemmin Linnunlaulun vieressä sijainneessa vanhassa kaupparakennuksessa.

Tällä hetkellä kudontaryhmämme koostuu yhdestätoista eri ikäisestä naisihmisestä, joista pisimpään mukana olleet ovat jo kolmatta vuosikymmentä kutomassa, keltanokkaisimmat toista vuottaan. Mukaan mahtuu niin kotiäitejä, eläkeläisiä kuin työssäkäyviäkin ja yhtä lailla kudontaharrastus on kaikille niin rakas kuin henkireikäkin.
Torppa itsessään luo aivan ainutlaatuiset puitteet tällaisen, perinteikkään harrastuksen toteutukselle ja pieni, mutta tiivis yhteisömme haluaa tuoda esiin toiveensa harrastustoimintansa säilymisestä Kinkomaalla, Rannan Torpassa.

Olemme tietoisia kunnan tarjouksesta siirtää ryhmä Muuramen keskustaan, Franssilan tiloihin toisen kudontaryhmän seuraksi. Tilat olisivat varmasti modernimmat, mutta meille isoin ongelma on se, että se ei ole Kinkomaalla. Kinkomaan ryhmä lakkaisi elämästä ja samalla päättyisi sekä ryhmän, että Torpan pitkä historia.
Ryhmässä on mukana toki muitakin kuin ainoastaan Kinkomaalaisia, mutta myös heillä on pitkä historia osana tätä ryhmää. Ryhmän myötä häviäisi yksi harrastusmahdollisuus kylältä, tällä kertaa aikuisten. Vireän kylän kannalta mielestämme pitäisi ottaa huomioon kaikenlaisten ihmisten mielenkiinnot, liikuntamahdollisuuksien lisäksi kylälle tarvitaan muutakin sielun ravintoa.

Torppa voi hyvin, kun sitä ”asutaan”. Täällä me hengitämme hirsiseinien tuoksua, kuuntelemme rapinaa ullakolta ja paukutamme mattoja ja vilttejä omiksi ja läheistemme iloksi. Välillä keitetään kahvit (mukana tuodulla vedellä) ja taas jatketaan. Olemme esittäneet toiveita saada Torpalle nykyaikaisempi huussi vanhan reikäkattoisen käymälän tilalle, mutta tähän ei kunta ollut valmis. Sen sijaan kuulimme tyrmistykseksemme, että meidät mieluummin siirrettäisiin. Tätä tietoa vasten juoksemme mieluummin ”pihanperälle” kuin vaihdamme Torpan, johonkin mikä ei ole meitä, ei ole Kinkomaata.

Pyydämme valtuustoa ja Muuramen kunnan toimijoita huomioimaan Kinkomaan kylän historian, alueen maisemien monipuolisuuden sekä pienen, perinteikkään, mutta tiiviin (toki uudetkin kutojat tervetulleeksi toivottavan) harrastusryhmän toiveet asiassa.

Valoisampaa aikaa ja terveyttä toivottaen,
Kaisa Jokinen, Kinkomaa
Maria Estola, Kinkomaa
Pia Heikkilä, Kinkomaa
Maarit Helminen, Kinkomaa
Hanna Kalliokoski, Sarvivuori
Riina Kolehmainen, Kinkomaa
Anna-Maria Lappalainen, Kinkomaa
Helvi Löytynoja, Muuratsalo
Saara Moilanen, Muuratsalo
Tuija Salminen, Kinkomaa
Asta Södergård, Muurame

”Viestimme on toimitettu myös valtuustolle eteenpäin (kiitos Jenni Ahvenlampi), toivottavasti saamme Torpan alueen säilymään entisenlaisena!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *